‘S werelds snelste schaatsshow

De Zilveren Bal is ‘s werelds snelste schaatsshow en vond op woensdagavond 13 maart 2024 voor de achtste keer plaats in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Met de beste internationale sprinters aan de start, spannende wedstrijden over 100 meter en een spectaculaire show was het een geweldige avond.

Telkens streden er drie absolute toppers tegen elkaar voor een plek in de volgende ronde. Uiteindelijk bleven de drie snelste dames en heren over. Het publiek stond tijdens de wedstrijden direct tegen de kussens en voelde het ijs bij de start opspatten! Absolute topsport in combinatie met uniek entertainment leverde een geweldige avond op!

O.a. Jordan Stolz (USA), Femke Kok, Jenning de Boo, Dione Voskamp, Marten Liiv (EST), Bjørn Magnussen en Stefan Westenbroek stonden op woensdag 13 maart aan de start.

De Zilveren Bal 2024 werd gewonnen door Dione Voskamp en Jim Dhore.

De wedstrijd
Tijdens de wedstrijd werden er vier rondes gereden, waarbij 24 schaatsers in de eerste ronde aan de start staan. In de eerste ronde werden acht ritten verreden, waarvan de winnaars en de vier tijdsnelsten doorgingen naar de volgende ronde. Halve finaleplaatsen werden verdiend door de vier ritwinnaars en twee tijdsnelsten. De finale werd gereden door de twee winnaars van de halve finale ritten en degene met de snelste tijd. Tijdens de finale is het simpel: de eerste over die over de streep komt, wint.

opzet-de-zilveren-bal-hq-1

Geschiedenis

Sprinten, recht toe, recht aan, man tegen man. Dat is volgens toernooidirecteur Jan Ykema de essentie van het schaatsen. “Dat is waar het ooit mee begonnen is, terug in de 18e eeuw. En dat verliezen we steeds verder uit het oog.” Een lang gekoesterde droom van de ex-sprinter, die zilver won op de 500m tijdens de Olympische spelen van 1988 in Calgary, was dan ook om het kortebaanschaatsen een nieuwe boost te geven. Zijn vader was tot en met de jaren 90 intensief betrokken bij het kortebaanschaatsen. “Dit zit in mijn bloed. Daar wil ik iets mee doen.”

Zijn gedachtes maakte Ykema regelmatig kenbaar aan anderen, waaronder toenmalig schaatspupil Karsten van Zeijl. Tijdens het inspirerende NK Sprint in het olympisch stadion in Amsterdam werden, op de welbekende bierviltjes, de eerste contouren van het toernooi geschetst. Van Zeijl, toen student Sport, Gezondheid & Management, richtte een bedrijf op en verzamelde een team om zich heen om het toernooi van de grond te krijgen. Op 15 maart 2016 werd de Elfstedenhal in Leeuwarden omgetoverd tot een bijzondere wedstrijdarena en werden na een spannende wedstrijd voor de eerste maal de zilveren ballen aan de winnaars uitgereikt.

De keuze om het toernooi in Leeuwarden te huisvesten is een logische. Het kortebaanschaatsen stamt uit de 18e eeuw en vierde toen hoogtijdagen in Leeuwarden. Als het ijs dik genoeg was, dan stond de hele stad in het teken van het schaatsen. In de Prinsentuin, naast de imposante Oldehove, verzamelden zich tienduizenden toeschouwers om de wedstrijden te aanschouwen. Kortebaanschaatsen hoort thuis in Leeuwarden en met de nieuwe Elfstedenhal was er geen betere plek om De Zilveren Bal te laten plaatsvinden.