‘S werelds snelste schaatsshow

De Zilveren Bal is ’s werelds snelste schaatsshow en vindt op woensdagavond 8 maart 2023 voor de zevende keer plaats in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Sprinten, recht toe recht aan. Dat is de essentie van schaatsen en dat is De Zilveren Bal. De spectaculaire wedstrijden over 100 meter met drie schaatsers tegelijk in de baan zie je nergens anders ter wereld!

Met de beste internationale sprinters aan de start, spannende wedstrijden en een spectaculaire show wordt het een geweldige avond. Telkens strijden er drie absolute toppers tegen elkaar voor een plek in de volgende ronde. Uiteindelijk blijven de drie snelste dames en heren over. Absolute topsport in combinatie met uniek entertainment levert een geweldige avond op!

De Zilveren Bal 2022 werd gewonnen door Dione Voskamp en Bjørn Magnussen (NOR).

De wedstrijd

Tijdens de wedstrijd worden er vier rondes gereden. Na elke ronde vallen er schaatsers af. De wedstrijd start in de eerste ronde met 33 dames en 33 heren. Na de eerste ronde wordt het deelnemersveld, op basis van tijd, teruggebracht naar 21 deelnemers per categorie. Ook in de tweede ronde is de tijd leidend en slinkt het veld naar 9 dames en 9 heren. Dan volgen de halve finales; drie ritten per categorie en wederom op tijd. Tijdens de finale is het simpel: de eerste over die over de streep komt, wint. In totaal doen er 66 internationale topschaatsers mee aan het sprintersbal.

Geschiedenis

Sprinten, recht toe, recht aan, man tegen man. Dat is volgens toernooidirecteur Jan Ykema de essentie van het schaatsen. “Dat is waar het ooit mee begonnen is, terug in de 18e eeuw. En dat verliezen we steeds verder uit het oog.” Een lang gekoesterde droom van de ex-sprinter, die zilver won op de 500m tijdens de Olympische spelen van 1988 in Calgary, was dan ook om het kortebaanschaatsen een nieuwe boost te geven. Zijn vader was tot en met de jaren 90 intensief betrokken bij het kortebaanschaatsen. “Dit zit in mijn bloed. Daar wil ik iets mee doen.”

Zijn gedachtes maakte Ykema regelmatig kenbaar aan anderen, waaronder toenmalig schaatspupil Karsten van Zeijl. Tijdens het inspirerende NK Sprint in het olympisch stadion in Amsterdam werden, op de welbekende bierviltjes, de eerste contouren van het toernooi geschetst. Van Zeijl, toen student Sport, Gezondheid & Management, richtte een bedrijf op en verzamelde een team om zich heen om het toernooi van de grond te krijgen. Op 15 maart 2016 werd de Elfstedenhal in Leeuwarden omgetoverd tot een bijzondere wedstrijdarena en werden na een spannende wedstrijd voor de eerste maal de zilveren ballen aan de winnaars uitgereikt.

De keuze om het toernooi in Leeuwarden te huisvesten is een logische. Het kortebaanschaatsen stamt uit de 18e eeuw en vierde toen hoogtijdagen in Leeuwarden. Als het ijs dik genoeg was, dan stond de hele stad in het teken van het schaatsen. In de Prinsentuin, naast de imposante Oldehove, verzamelden zich tienduizenden toeschouwers om de wedstrijden te aanschouwen. Kortebaanschaatsen hoort thuis in Leeuwarden en met de nieuwe Elfstedenhal was er geen betere plek om De Zilveren Bal te laten plaatsvinden.