Karsten van Zeijl en Ranco van Bergeijk nemen afscheid van De Zilveren Bal

Na zeven edities nemen twee drijvende krachten uit het projectteam van De Zilveren Bal afscheid van ’s werelds snelste schaatsshow. Karsten en Ranco waren sinds de start van het toernooi verantwoordelijk voor de organisatie. Nu is het tijd voor wat anders, “want een evenement als De Zilveren Bal doe je er niet meer even naast”, aldus beide heren.

Karsten was, samen met toernooidirecteur Jan Ykema, bedenker van het toernooi. Zeven edities lang was hij betrokken bij alle facetten van het evenement, met als focus de wedstrijd technische zaken. “De Zilveren Bal is een geweldig avontuur geweest waar ik ontzettend veel van heb geleerd. We hebben altijd veel vrijheid gehad om dingen uit te proberen. Daarvan heb ik ook dingen mee kunnen nemen naar andere evenementen. Ik ben enorm trots op wat we in zeven edities met elkaar hebben opgebouwd”, geeft Karsten aan. 

In aanloop naar de eerste editie in 2016 benaderde Karsten studiegenoot Ranco om bij te springen in de organisatie. Ranco zijn specialisme lag op het gebied van marketing en communicatie, maar deelde al snel samen met Karsten de verantwoordelijkheid voor het gehele evenement. De zeven edities trokken zij de kar. Volgens voorzitter Wietze Jongsma een gouden koppel: “Het was voor mij als voorzitter een voorrecht om met deze gepassioneerde professionals vier jaar intensief samen te werken, waarin zij als kartrekkers vele uitdagingen het hoofd hebben geboden. De ‘corona edities’, de enorme groei van het evenement in de zevende editie en het positioneren van De Zilveren Bal als onuitwisbare plek op de internationale schaatskalender zijn slechts enkele voorbeelden.”

Toernooidirecteur Jan Ykema kijkt eveneens terug op een mooie samenwerking. “Deze heren snappen wat er bij komt kijken om een dergelijk evenement neer te zetten. Ieder jaar hebben we stappen gemaakt en in zeven jaar tijd een internationaal bekend toernooi gebouwd waar absolute topschaatsers aan meegedaan hebben. Daar zijn we heel trots op!.” 

Tijd voor iets nieuws

Door de jaren heen groeide De Zilveren Bal uit tot een evenement van formaat en dat vraagt een serieuze voorbereiding. “De eerste jaren deden wij dit naast onze studie en later naast ons werk, nu is dat echt niet meer mogelijk”, vertelt Ranco. De voorbereiding voor het toernooi vraagt gedurende enkele maanden veel tijd. Nu is het tijd een stap terug te doen en ruimte te creëren in de agenda’s voor nieuwe evenementen. Beide heren blijven in een adviserende rol aan het evenement verbonden. 

Stichting De Zilveren Bal heeft de ambitie om het toernooi ook de komende jaren door te zetten. Er wordt momenteel gewerkt aan een vernieuwde samenstelling van het projectteam om toe te werken naar de editie van 2024. Ster van het afgelopen schaatsseizoen, Jordan Stolz, heeft al laten weten weer aan de start te verschijnen.