Zevende editie De Zilveren Bal op woensdag 8 maart 2023

Op woensdag 8 maart 2023 vindt de zevende editie van De Zilveren Bal plaats in de Elfstedenhal. Met het WK Afstanden in Thialf het weekend voorafgaand lijkt de kans op een groot internationaal deelnemersveld groter dan ooit tevoren. Zoals ieder jaar is de avond gevuld met show, spektakel en razendsnelle sprintwedstrijden.

De organisatie van ‘s werelds snelste schaatsshow hoopt op woensdag 8 maart 2023 eindelijk weer een ‘normale’ editie te organiseren. Zo kroop het evenement in 2020 nog door het oog van de naald toen De Zilveren Bal het laatste evenement van Nederland bleek voor de lockdown. Dit jaar, net na de strenge maatregelen, had het te maken met vele afmeldingen van sporters in verband met corona. O.a. Olympisch kampioene Erin Jackson en smaakmaker Gilmore Junio moesten toen last-minute verstek laten gaan. Ook was er dit voorjaar een testen-voor-toegang beleid voor bezoekers.

Toernooidirecteur Jan Ykema kijkt vol enthousiasme vooruit. “Ondanks alle beperkingen was er afgelopen voorjaar enorme interesse vanuit sporters en bezoekers tijdens de laatste editie. Als we De Zilveren Bal weer kunnen organiseren zoals wij zouden willen, zonder beperkingen, dan kunnen we mooie stappen maken.” 

ISU WK Afstanden

Het weekend voor De Zilveren Bal vinden de ISU WK Afstanden plaats in Heerenveen. De afgelopen jaren heeft zo’n internationaal toptoernooi vlak voor De Zilveren Bal een positieve invloed gehad op het aantal internationale deelnemers. Voorheen was dat enkele keren de World Cup Finale. Met het WK Afstanden is deze invloed mogelijk nog groter, doordat het deelnemersaantal hierbij hoger is dan bij de World Cup Finale. Vanzelfsprekend worden de topschaatsers van de korte afstanden benaderd om deel te nemen aan de spectaculaire afsluiter van het seizoen: De Zilveren Bal.

Juniorentoernooi

Net als de afgelopen jaren zullen ook de talenten van de toekomst weer in actie komen. De exacte datum voor het juniorentoernooi is nog niet bepaald. De laatste edities begaven de junioren zich ‘s middags op het ijs, op dezelfde dag als de topschaatsers. De organisatie overweegt om de junioren een dag eerder in de avond te laten rijden.