Golikova en Mushtakov winnen jubileum editie van De Zilveren Bal

Angelina Golikova heeft voor het tweede jaar op rij De Zilveren Bal gewonnen. De 28-jarige Russin was in de finale veruit de snelste over 100 meter. Bij de mannen ging de overwinning in de Elfstedenhal in Leeuwarden naar debutant Viktor Mushtakov.

Bij de vijfde editie van De Zilveren Bal pakte de organisatie groot uit met vele internationale namen. Daarnaast maakte Michel Mulder bekend dat hij nog één keer zijn schaatsen uit het vet haalde. De 34-jarige Zwollenaar plaatste zich bij zijn allerlaatste wedstrijd zelfs nog voor de halve finale, maar daarin moest hij het afleggen tegen Viktor Mushtakov.

Broer Ronald haalde de finale wel. De sprinter van Team Reggeborgh schakelde in de halve finale titelverdediger Yuma Murakami uit, maar moest in de finale het onderspit delven tegen Viktor Mushtakov en Gilmore Junio. Mushtakov, die dit seizoen voor het eerst deelnam aan De Zilveren Bal, noteerde met 9,55 tevens een baanrecord.

Bij de vrouwen ging de winst overtuigend naar Golikova. De Russin, die afgelopen zondag nog een baanrecord noteerde op de 500 meter in Thialf, snelde ook in Leeuwarden naar een baanrecord op de 100 meter. Met een tijd van 10,37 ging ze als favoriet naar de finale. Daarin hield ze met dezelfde tijd als in de halve finale Kaylin Irvine en Janine Smit ruim achter zich.

Bericht door Schaatsen.nl. Foto door Vincent Riemersma.