De Zilveren bal krijgt theatervoorstelling over historie kortebaanschaatsen

De hypermoderne schaatsshow De Zilveren Bal gaat terug naar het verleden met de theatervoorstelling: “Kortebaanschaatsen: van vroeger naar nu”. Speciaal in het kader van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa neemt ’s werelds snelste schaatsshow haar bezoekers op woensdag 21 maart 2018 mee in een tijdreis door de historie van het kortebaanschaatsen. De prachtige geschiedenis van het sprinten in een theatraal jasje. Voor even terug naar een eeuwenoude Friese traditie.

Vroeger

“Aan het einde van de 18e eeuw werden de eerste wedstrijden op de schaats verreden in Friesland, zoals wij tegenwoordig het kortebaanschaatsen kennen.”, aldus toernooidirecteur Jan Ykema. Echter bestaat er documentatie van wedstrijden buiten Friesland en Leeuwarden, die al eerder werden verreden. Het sprinten werd pas echt groot en bekend toen het naar de Friese hoofdstad kwam. Dit was de eerste vorm van het wedstrijdschaatsen en is ruim 100 jaar ouder dan de eerste versie van De Elfstedentocht.

De tijdreis begint aan het einde van de 18e eeuw, toen Joseph van Lingen, hostelier van hostel De Gouden Bal, de eerste schaatswedstrijd aankondigde op de grachten van Leeuwarden. De wedstrijden rond het jaartal 1800 trokken duizenden bezoekers. De opvolgende jaren maakte het kortebaanschaatsen een aantal transities mee, waaronder het ‘voor spek en bonen’ rijden en de vrouwenemancipatie. Deze thema’s komen uitgebreid aan bod tijdens de theatervoorstelling op woensdag 21 maart.

De gouden bal

In de loop van de jaren mondde deze schaatswedstrijden uit in een traditie, namelijk De Gouden Bal, een schaatswedstrijd op natuurijs voor vrouwen. Ieder jaar wanneer het ijs dik genoeg was, werd De Gouden Bal verreden op de grachten van de Prinsentuin in Leeuwarden. Tussen 1956 en 2018 vonden er slechts zes edities van De Gouden Bal plaats. De laatste editie vond plaats in 2012 en werd gewonnen door Janine Smit, die de afgelopen jaren ook deelnam aan De Zilveren Bal.

Nu

De Zilveren Bal houdt de traditie van het kortebaanschaatsen in Leeuwarden in stand. De tijdreis eindigt, uiteraard, met het hoofdtoernooi van De Zilveren Bal 2018, waarin we laten zien hoe kortebaanschaatsen anno 2018 eruit ziet!

Theatervoorstelling

De theatervoorstelling over de historie van het kortebaanschaatsen neemt de bezoekers van De Zilveren Bal mee terug in de tijd. De acteurs zullen het historische verhaal vertellen en worden ondersteunt door beelden, geluiden en uitgebeeld theater. De voorstelling wordt geregisseerd door Madele van Beuzekom in samenwerking met de organisatie van De Zilveren Bal. Van Beuzekom regisseerde al eerder ‘De tocht van morgen’, die in december 2016 te zien was in de Elfstedenhal.

De historie van het kortebaanschaatsen opnieuw beleven? Kom dan op 21 maart 2018 naar De Zilveren Bal in de Elfstedenhal in Leeuwarden! Kaarten zijn verkrijgbaar via www.dezilverenbal.nl/tickets en de kassa van de Elfstedenhal.