Van den Brandt en Ntab winnen Zilveren Bal 2017

Floor van den Brandt en Dai Dai Ntab zijn woensdag winnaars geworden van De Zilveren Bal. De tweede editie van het sprinttoernooi, dat zich afspeelde in de Elfstedenhal in Leeuwarden, was een groot spektakelstuk.

“Het was ontzettend spannend, dankzij alle aanmoedigingen ging het heel goed!” aldus een dolblije Van den Brandt. Dione Voskamp en Michelle de Jong completeerden het podium. Voor de B juniore was het een enorme verrassing dat ze derde werd. “Dit had ik nooit verwacht! Ik hoopte dat ik de halve finales zou halen en toen won ik hem ineens! Ik ben echt super blij”, aldus de jonge sprintster van gewest Fryslan. Ze hield onder andere wereldkampioene Heather Bergsma en Marrit Leenstra achter zich.

Bij de heren werden Kai Verbij en Jesper Hospes respectievelijk tweede en derde. Sprintkoning Ntab sprak lovend over het toernooi. “Heel gaaf om hier te schaatsen, rijden in al dat licht en een tunnel van geluid. Super georganiseerd.”

Even leek het erop dat Ronald Mulder het Ntab moeilijk ging maken, Mulder was de snelste in de eerste ronde maar gaf er de brui aan. Volgens zijn coach Gerard van Velde wilde de blonde sprinter geen risico’s nemen nadat hij in het verleden een liesblessure over hield aan het vele starten. “Starten is heel belastend voor je heffers en liezen. Van één keer starten kun je soms niet meer lopen. Deze jongens hebben morgen ook gewoon spierpijn.” Jammer, want Mulder was zeker kanshebber voor de eindzege. “Ronald had hem kunnen winnen, hij en Dai Dai zijn zeker aan elkaar gewaagd,” aldus Van Velde.

Ook shorttracksters Rianne de Vries en Suzanne Schulting stonden aan de start. De Vries haalde zelfs de halve finales, al deed ze dit wel in een ongebruikelijke outfit. “Ik ben een shorttracker, dus ging maar gewoon in shorttrack pak.”

Foto door: FOTOKOOPMANS © Dronryp