Waar komt de naam ‘De Zilveren Bal’ vandaan?

Als organisatie krijgen wij vaak de vraag: “Waarom heet het nou eigenlijk De Zilveren Bal?”. De naam doet eigenlijk denken aan voetbal of kaatsen, maar niet aan schaatsen. Toernooidirecteur Jan Ykema neemt ons mee naar vroeger.

Knipoog naar De Gouden Bal
De naam De Zilveren Bal is een knipoog naar De Gouden Bal, een wedstrijd over 140m voor dames. Deze werd vroeger op het ijs naast de Prinsentuin verreden. Ykema verteld: “Die werd georganiseerd door een kroegbaas. Toen had je nog geen KNSB of ijsverenigingen. Op een gegeven moment had je kroegbazen die veel mensen naar de stad toe wilden halen om wat te drinken.”.

Terug naar 1803
Ykema neemt ons mee naar het jaar 1803. “De rijke mensen schaatsten zelf op het ijs, de mensen die geen geld hadden, stonden aan de kant. Je moest namelijk betalen om het ijs op te mogen.”. Rond 1800 schaatsten de dames in een rok. De mensen langs de kant vonden dit geweldig, want de rokken vlogen vaak omhoog door het sprinten. “De hele goede deden gewoon hun rok uit en schaatsten in hun onderbroek.”, aldus Ykema.

Een traditie in een modern jasje
“Vroeger had je fakkels langs te kant en stond je in de kou. Nu is dat anders. Een overdekte hal met professionele verlichting aan het plafond, er is een disjockey aanwezig en allemaal mensen die dat aan alle kanten geweldig begeleiden. Je ziet drie hele snelle schaatsers in de baan en die gaan als een idioot zo hard om aan het eind te komen.”. De Zilveren Bal vindt plaats op woensdag 15 maart. Jan Ykema voegt eraan toe: “Vergeet wat je bent, links, rechts. Tijdens De Zilveren Bal gaat alles rechtdoor. 100 meter, keihard schaatsen.”.