Schaatstoernooi De Zilveren Bal breidt uit met jeugdtoernooi

Met het oog op de toekomst heeft de organisatie van De Zilveren Bal besloten om dit jaar nog te starten met een jeugdtoernooi voor de beste junioren C en B van het land.

“De jeugd is de toekomst.” Dat is wat toernooidirecteur Jan Ykema zeer duidelijk laat weten. Het is dan ook vanaf het eerste moment de wens geweest om voor een brede groep talentvolle jeugd het unieke concept van De Zilveren Bal ook mogelijk te maken. Helaas behoort dat dit keer nog niet tot de mogelijkheden. Wel zet de organisatie nu een stap in de goede richting. Voor volgend jaar is het doel om de jeugd echt een platform te geven.

Selectie
Op basis van de uitslagen van de 100m tijdens het Klaverblad NK Supersprint in Breda zijn de beste drie jongens en meisjes uit de categorieën junioren C en B uitgenodigd. Zij mogen op woensdagavond 15 maart het toernooi openen in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Per categorie rijden ze één race om de onderlinge rangorde te bepalen.

Ook junioren in hoofdtoernooi
Een aantal junioren uit de genoemde categorieën heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van De Zilveren Bal. Zij zullen niet in actie komen tijdens het jeugdtoernooi. Zo heeft de Friese Femke Kok zich rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi en staan er een paar junioren op de reservelijst om in te schuiven als er afmeldingen zijn.

Motivatie
Door de jeugd een platform te geven dat zo dicht bij de absolute top ligt, zullen de jonge schaatsers hopelijk de motivatie vinden om door te zetten om de top zelf te halen. “Toen ik nog junior was mocht ik ook al vaak mee strijden met de senioren. Dat was voor mij een ontzettende motivatie om nog beter mijn best te doen”, laat oud-sprinter Ykema weten.