Heather McLean en Gilmore Junio uit Canada winnen eerste editie De Zilveren Bal

Elfstedenhal Leeuwarden, 15 maart 2016 — Het was gisteravond een geweldig schaatsspektakel tijdens De Zilveren Bal in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Meer dan 1000 schaatsfans zagen de internationale schaatstop in actie tijdens de eerste editie van het nieuwe sprinttoernooi.

Nadat het publiek in de sfeervolle hal met geweldig licht en geluid werd ontvangen, gingen rond 20:00 uur de eerste wedstrijden van start. Als eerste starten de dames met z’n drieën naast elkaar, waarna ook de mannen een tijd neerzette over 100 meter. De snelste achttien deelnemers streden hierna in de tweede ronde om een plek in de halve finales.

De halve finales werden in beide categorieën in drie ritten verreden. Ook in de finales reden de deelnemers namelijk met drie personen tegelijk tegen elkaar. Nao Kodaira, Heather McLean en Karolina Erbanova wonnen alle drie hun halve finale. Bij de mannen waren dit Ryohei Haga, Gilmore Junio en de Friesche Jesper Hospes.

De finalisten reden door een haag van enthousiast publiek, opgezweept door de DJ. Licht gaat uit, spot aan. Tijd voor finales. Dat de finale van de dames een spannende werd, was van tevoren al duidelijk. Zowel tijdens de voorrondes als tijdens de halve finale lagen de tijden van deze dames ontzettend dichtbij elkaar. Heather McLean had een geweldige start en kon de overwinning in slechts 10.58 seconden naar zich toetrekken. Kort daarna finishte Erbanova en Kodaira in respectievelijk 10.70 en 10.84 seconden.

Ook bij de mannen was het lang spannend. Jesper Hospes genoot duidelijk van het thuisvoordeel maar moest in de halve finale al vol aan de bak tegen de Pool Artur Was. “De halve finale won ik van Artur doordat ik een perfecte rit wist te rijden. In de finale probeerde ik dit herhalen, maar verloor ik helaas nipt van de uiteindelijke winnaar Gilmore Junio”, aldus Jesper Hospes. De Canadase Gilmore won met een tijd van 9.67 seconden De Zilveren Bal. Hospes en Haga eindigden als tweede (9.73) en derde (9.90).

Nadat de winnaars de officiële zilveren ballen in ontvangst namen vroegen presentators Jan van der Meulen en Jannes Mulder de winnaars om een reactie. Gilmore Junio vond vooral het publiek geweldig. Hij had zoiets nog nooit meegemaakt in zijn schaatscarrière. Heather McLean in haar reactie: “Een uniek evenement. Licht, muziek, het publiek, het was allemaal geweldig.”

Ook het publiek was zeer onder de indruk: “Ik had nooit verwacht dat in de nieuwe Elfstedenhal in Leeuwarden zo’n evenement georganiseerd zou worden.”, aldus een van de bezoekers.

Afscheid Stefan en Margot
Voor de schaatshelden Stefan Groothuis en Margot Boer was De Zilveren Bal de allerlaatste keer aan de start. Na een geweldige carrière namen ze nu echt afscheid van de schaatssport. Door een geweldig schaatspubliek werden ze uitgezwaaid.

De organisatie kijkt terug op een meer dan geslaagde eerste editie en is voornemens om dit evenement de komende jaren te blijven organiseren. Organisator Jan Ykema is trots op dit unieke sprinttoernooi over 100 meter.