De geschiedenis van De Zilveren Bal

Sprinten, recht toe, recht aan, man tegen man. Dat is volgens toernooidirecteur Jan Ykema de essentie van het schaatsen. “Dat is waar het ooit mee begonnen is, terug in de 18e eeuw. En dat verliezen we steeds verder uit het oog.” Een lang gekoesterde droom van de ex-sprinter, die zilver won op de 500m tijdens de Olympische spelen van 1988 in Calgary, was dan ook om het kortebaanschaatsen een nieuwe boost te geven. Zijn vader was tot en met de jaren 90 intensief betrokken bij het kortebaanschaatsen. “Dit zit in mijn bloed. Daar wil ik iets mee doen.”

"Dit zit in mijn bloed. Daar wil ik iets mee doen."

Zijn gedachtes maakte Ykema regelmatig kenbaar aan anderen, waaronder toenmalig schaatspupil Karsten van Zeijl. Tijdens het inspirerende NK Sprint in het olympisch stadion in Amsterdam werden, op de welbekende bierviltjes, de eerste contouren van het toernooi geschetst. Van Zeijl, toen student Sport, Gezondheid & Management, richtte een bedrijf op en verzamelde een team om zich heen om het toernooi van de grond te krijgen. Op 15 maart 2016 werd de Elfstedenhal in Leeuwarden omgetoverd tot een bijzondere wedstrijdarena en werden na een spannende wedstrijd voor de eerste maal de zilveren ballen aan de winnaars uitgereikt.

De keuze om het toernooi in Leeuwarden te huisvesten is een logische. Het kortebaanschaatsen stamt uit de 18e eeuw en vierde toen hoogtijdagen in Leeuwarden. Als het ijs dik genoeg was, dan stond de hele stad in het teken van het schaatsen. In de Prinsentuin, naast de imposante Oldehove, verzamelden zich tienduizenden toeschouwers om de wedstrijden te aanschouwen. Kortebaanschaatsen hoort thuis in Leeuwarden en met de nieuwe Elfstedenhal is er geen betere plek om De Zilveren Bal te laten plaatsvinden.

Na het grote succes van de eerste editie besloot de organisatie door te gaan met het toernooi. Eind 2016 is het toernooi ondergebracht bij de stichting De Zilveren Bal. Op die manier kreeg het toernooi meer mogelijkheden en meer zekerheid voor de toekomst. Het toernooi groeide verder in 2017, door onder meer de komst van hoofdsponsor Smeding Groenten & Fruit en een pilot met de beste junioren van Nederland. Voor 2018 heeft de organisatie weer ambitieuze plannen. Nog meer jeugd en een sterkere link naar de Friese schaatscultuur.

In 2018 staat Leeuwarden in het teken van Culturele Hoofdstad. Daarin kan De Zilveren Bal een mooie rol vervullen. Schaatsen, kort of juist heel lang, hoort bij Leeuwarden. Een uniek en modern toernooi met een verwijzing naar het verleden en de cultuur van de stad past daar heel goed bij.

"In 2018 staat Leeuwarden in het teken van Culturele Hoofdstad."